De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 329,84 punten. De MidKap-index zakte ook 0,7 procent tot 508,19 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 1 procent. Londen bleef ongewijzigd. In New York stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur handel 0,6 procent in de min.
De stemming op de beurzen kwam onder druk te staan nadat bekend werd gemaakt dat de economische bedrijvigheid in de eurolanden deze maand opnieuw is gedaald. Dit wakkerde de vrees aan voor een nieuwe recessie in de eurozone.
Chinese industrie
Eerder bleek al dat de Chinese industrie in augustus is afgezwakt tot het laagste niveau in 9 maanden tijd. Volgens marktpartijen geeft het zwakke industriecijfer Peking wel meer munitie om de economie verder aan te jagen. De Amerikaanse Federal Reserve liet woensdag al doorschemeren een nieuwe steunronde te overwegen indien er geen aanzienlijke verbetering van de economie optreedt.
Ahold was de grootste daler in de AEX met een min van 3,8 procent. Het supermarktconcern zag de nettowinst met bijna een kwart toenemen tot 248 miljoen euro. Topman Dick Boer liet echter weten aanhoudend moeilijke marktomstandigheden te verwachten. Ook zei hij rekening te houden met stijgende grondstofprijzen.
Heineken
Bierbrouwer Heineken ging aan kop met een plus van 1,2 procent na adviesverhogingen door diverse analisten. Navigatiebedrijf TomTom en verffabrikant AkzoNobel volgden met winsten van 1,1 procent.
In de MidKap was BAM de grootste daler met een verlies van ruim 3 procent. Het grootste bouwbedrijf van Nederland belandde in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers vanwege afschrijven op de waarde van de vastgoedportefeuille. De bouwer voorziet daarnaast een verdere verslechtering van de vastgoedmarkt tot in de tweede helft van 2014 of de eerste helft van 2015.
Pharming
Centenaandeel Pharming zakte 5,6 procent. Volgens analisten van KBC tonen de halfjaarcijfers van Pharming aan dat het bedrijf strijdt voor zijn bestaan. Vooral het tempo waarop de kas van het bedrijf leegstroomt, baart de analisten zorgen.
De euro zat in de lift en was 1,2565 dollar waard, tegen 1,2463 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 97,72 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 115,86 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl